אחד הטיפולים התרופתיים לאקנה הוא טיפול אנטיביוטי, אשר עוזר במקרים רבים של אקנה בדרגה קלה עד בינונית.
אחד המרכיבים החשובים המגבירים את התפתחות האקנה הוא הימצאות חיידקים על העור. חיידקים אלה, גורמים לסתימת הנקבוביות ובכך תורמים לסתימת בלוטות החלב ולהתפתחות הפצעים.
מלבד זאת, החיידקים תורמים להתפתחות תגובה דלקתית אשר מביאה לכך שנוצרים פצעים מוגלתיים וקשים יותר, אשר מחמירים את מצב האקנה.
מסיבות אלה, אחד הטיפולים החשובים באקנה הוא טיפול אנטיביוטי, אשר עוזר מאוד להפחתת כמות החיידקים הנמצאים על העור ומסייע במניעת התפתחות הפצעים ובהפחתת התהליך הדלקתי.
למי מתאים טיפול אנטיביוטי?
טיפול אנטיביוטי באקנה מתאים בעיקר למטופלים אשר סובלים מפצעים מוגלתיים. כאשר מופיעים על העור כמות גדולה יחסית של פצעים אדומים המכילים מוגלה, בוחרים רופאים רבים להתחיל בטיפול אנטיביוטי אשר מסייע רבות להקלה על האקנה.
הטיפול האנטיביוטי אינו מתאים לנשים בהריון, מכיוון שבדרך כלל משתמשים באנטיביוטיקות ממשפחת הטטרציקלינים הנחשבות טרטוגניות ואסורות לשימוש בנשים בהריון.
כמו כן, חשוב לזכור שהטיפול באנטיביוטיקה הוא בדרך כלל טיפול סיסטמי, ולכן יכול להשפיע לשלילה במקרים של מחלות רקע אחרות.
טיפול מקומי מול טיפול סיסטמי
קיימות שתי דרכים להשתמש באנטיביוטיקה למטרות טיפול בפצעי בגרות:
- טיפול מקומי – מיועד במקרים של פצעים בודדים, אשר ניתן להתגבר עליהם על ידי מריחה ממוקדת של משחה אנטיביוטית. התכשירים האלה מכילים בדרך כלל אנטיביוטיקות מסוג אריתרומיצין או קלינדמיצין ומשיגים תוצאות טובות במקרים קלים. היתרון הגדול בטיפול המקומי הוא הימנעות מתופעות לוואי סיסטמיות, הקיימות בשימוש סיסטמי ארוך טווח.
- טיפול סיסטמי – הטיפול הסיסטמי באנטיביוטיקה מיועד למקרים של אקנה קשה, בה מופיעה כמות גדולה מאוד של פצעים אשר לא ניתן להשתלט עליה בעזרת תכשיר מקומי. הטיפול הסיסטמי כולל אנטיביוטיקה מסוג טטרציקלין, אשר גורמת לפגיעה משמעותית בחיידקים הנמצאים על העור ובכך עוזרת להקלה באקנה.
משחות אנטיביוטיות לטיפול מקומי
קיימים מספר תכשירים מקומיים לטיפול אנטיביוטי באקנה, כאשר הנפוצים ביותר הם:
- בנזמיצין – ג'ל המכיל שילוב של אנטיביוטיקה מסוג אריתרומיצין וחומר בעל תכונות אנטי ספטיות בשם בנזואיל פרוקסיד.
- זינדקלין – תכשיר מקומי המכיל שילוב של אנטיביוטיקה מסוג קלינדמיצין ואבץ, אשר מספק טיפול יעיל ביותר בפצעי בגרות קלים.
מינוקסיצילין כטיפול סיסטמי באקנה
במקרים של אקנה קשה, בוחרים בטיפול סיסטמי באנטיביוטיקה מסוג מינוקסיצילין (ממשפחת הטטרציקלינים). במקרים אלה הטיפול הסיסטמי נמשך למשך תקופה של 2-4 חודשים, ובדרך כלל כאשר פועל בצורה טובה משיג תגובה מצוינת לאקנה. לטיפול במינוקסיצילין מספר תופעות לוואי סיסטמיות:
- סחרחורות וכאבי בטן – שכיחים מאוד בעיקר בתקופה הראשונה של השימוש בתרופה.
- פטרייה נרתיקית – הפרת האיזון החיידקי בגוף על ידי הטיפול האנטיביוטי עלולה לגרום במקרים נדירים להתפתחות פטרייה נרתיקית. תופעה זו קיימת בעיקר במקרים של טיפול אנטיביוטי ממושך.
- רגישות לאור השמש – בזמן השימוש במינוקסיצילין רצוי להימנע מחשיפה לשמש, בשל סכנה להתפתחות היפרפיגמנטציה. במשך נטילת התרופה רצוי להשתמש בקרם בעל מקדם הגנה גבוה בכל יציאה מהבית, ולהקפיד על לבוש מתאים וחשיפה מועטת לשמש.
המלצות בנוגע לשימוש במינוקסיצילין
על מנת להבטיח שהטיפול במינוקסיצילין יהיה יעיל ויכלול כמות מינימלית של תופעות לוואי, חשוב להקפיד על ההנחיות הבאות:
- נטילת התרופה אחרי האוכל – מינוקסיצילין עלולה לגרום לפגיעה בקיבה ולכן יש להקפיד לקחת את התרופה אחרי האוכל.
- לפחות שעה לפני השינה – מינוקסיצילין עלולה לגרום לאי נוחות והפרעה בשינה ולכן כדאי להשתמש בה לפחות שעה לפני השינה.
- התרופה אסורה לנשים בהריון – בדומה לשאר התרופות ממשפחת הטטרציקלינים, אסור להשתמש במינוקסיצילין במהלך ההריון מחשש לפגיעה בעובר.
- הנחיות נוספות – מינוקסיצילין עלולה ליצור אינטרקציה שלילית עם תרופות שונות כמו גלולות למניעת הריון ונוגדי קרישה, ולכן יש להשתמש בתרופה רק לאחר אישור רופא.
אולי יעניין אותך גם:
ION – מכשיר חדש בטכנולוגיה יפנית מבטיח להילחם באקנה ופצעונים