אנשים הסובלים מאקנה ואוכלים חלב, גבינה, גלידה או כל סוג אחר של מוצרי חלב, צריכים להבין את העובדות אודות ההשלכות. למעשה, וזו אינה הגזמה, הימנעות מוחלטת מחלב ומוצרי חלב היא הצעד היעיל ביותר לניקוי העור.
למרות הידוע על יעילות מוצרי חלב המספקים ויטמינים, מינרלים וסידן החיוניים לגוף, האמת היא שחלב ומוצריו המעובדים גורמים ליותר נזק מאשר תועלת לגוף באופן כללי. וזה נכון במיוחד לגבי העור.
חלב מזיק לאקנה
חלב מכיל שפע הורמון הנקרא IGF-1, שהוא חיוני ביותר לעגלים, אך לא לבני אדם. הורמון זה הוא הורמון גדילה, הגורם לעגלים לגדול בריאים. אך לבני אדם הוא גורם לצמיחת אקנה והתפרצות דלקות. חלב ומוצריו גורמים לייצור אינסולין, הגורם לכבד לייצר יותר מהורמון IGF-1, שמוביל ליותר אקנה.
חלב גורם לעור לייצר עודף שמן, המוביל לסתמית יותר נקבוביות, יותר אקנה, וקרקע פורה לחיידקים הניזונים מהחלב וגורמים לדלקת. הצטברות החלב עם תאי העור המתים בנקבוביות, סותם אותן ולכן נגרמת האקנה.
השפעת חלב ואקנה מתועדת היטב בספרות הרפואית. בעשור האחרון מצאו מספר מחקרים קשר משמעותי בין צריכת חלב והשכיחות המוגברת של אקנה.
לדוגמה, אחד המחקרים מצא כי בני נוער ששתו חלב חוו התפרצויות תכופות יותר וקשות יותר בהשוואה לאלו שלא שתו חלב. לפחות חמישה מחקרים אחרים אישרו כי, באופן כללי, ככל שאדם שותה יותר חלב, כך מחמירה אצלו האקנה.
הימנעות ממוצרי חלב
ראשית יש להימנע לחלוטין מחלב ומוצריו. זה כולל חלב, גבינה, יוגורט, גלידה וכן הלאה. אם המוצר מכיל חלב, הוא עשוי ליצור אקנה. נכון שזה לא קל, במיוחד אם אדם אוהב מוצרי חלב, אך ההימנעות מובילה לעור בהיר ונקי.
יחד עם זאת, מומלץ שלא להימנע מכל מוצרי החלב בבת אחת, אלא להתחיל בהדרגה את ההפחתה במשך מספר שבועות, ולהקפיד על תזונה זו לפחות שלושה חודשים על מנת להבחין בהבדל בעור. ההבדל יתרחש בוודאות והשיפור יהיה כה משמעותי עד שאדם לא ירצה לצרוך יותר מוצרי חלב לעולם. למעשה, רוב הסיכויים הם כי השיפורים יתחילו להתבטא כבר לאחר שבוע.
חלב עיזים וחלב כבשים
חלב זה בדרך כלל קל יותר לעיכול, אך עדיין נוטה לגרום לאקנה. עיזים וכבשים, כמו פרות, צורכים הורמונים לחלב שלהם על מנת לסייע לצאצאיהם לגדול. למרות שנכון שחלבוני A2 בחלב עיזים וחלב כבשים קלים יותר לעיכול מאשר חלבון A1 המיוצר על ידי פרות, חלב עיזים וכבשים עדיין מכיל הורמון IGF-1, ועדיין מכיל אינסולין.
אדם יכול למצוא שהוא סובל חלב עיזים גולמי, למשל, בלי לקבל אקנה, אך מומלץ ביותר להימנע ממנו לפחות למספר שבועות, ובאופן אידיאלי לשלושה חודשים, על מנת לאפשר זמן לכל הנקבוביות הסתומות להשתחרר, לפני שמתחילים להתנסות עם מוצרים כגון חלב עיזים גולמי, או חלב פרה גולמי.
יוגורט פרוביוטיקה
פרוביוטיקה אכן טובה לגוף, אך יוגורט אינה הדרך האידיאלית לקבל אותו. יוגורט מכיל חלק מהורמון IGF-1 המוסר בתהליך התסיסה, אך לא לגמרי, והוא עדיין מכיל הורמונים טבעיים של חלב וחלבונים אשר נוטים לגרום לאקנה.
בכמויות חומציות מאוד, יוגורט חמוץ עשוי להיות מופחת באופן משמעותי מהורמון זה, אך רוב היוגורטים הנמכרים בסופרמרקטים עדיין מכילים חלקים מסוימים ממנו. על מנת לשפר את מערכת העיכול, מומלץ לצרוך תוסף פרוביוטי. הוא יעיל לאיזון מחדש של מערכת העיכול עם החיידקים הנכונים.
חלב אורגני או חלב נטול הורמונים. למעשה, אין דבר כזה "חלב נטול הורמונים". כוונת היצרנים במונח זה היא שחלב אורגני אינו מכיל הורמונים סינטטיים הניתנים לפרות.
יחד עם זאת, פרות עדיין צורכות טונות הורמוני גדילה לחלב שלהן על מנת שהעגלים שלהן יגדלו ויתחזקו, והורמונים אלו הם טבעיים, ומהווים חלק מהגורמים העיקריים לכך שחלב גורם לאקנה. כך שגם חלב אורגני וחלב נטול הורמונים אינו טוב יותר לעור.
חלב גולמי
מוצרי חלב גולמי קלים הרבה יותר לעיכול מאשר חלב מפורסטר והומוגני, וחלק מהאנשים הסובלים מאקנה יכולים לצרוך חלב זה ללא בעיות. אך עבור רוב האנשים, חלב זה עדיין עלול לגרום לבעיות, היות והוא מכיל את ההורמונים הטבעיים של הפרה הגורמים לאקנה, ואת כמות האינסולין כמו בחלב רגיל, מה שמוביל לדלקות, אדמומיות, ונפיחות של אקנה.
על מנת לבדוק השפעת חלב גולמי על הגוף, מומלץ לנסות להוסיפו לתזונה בכמויות קטנות בתחילה, כדי לבחון את יכולת הגוף להתמודד עימו מבלי לגרום להופעת פצעונים.
חלב נטול לקטוז
חלב זה הוא למעשה חלב רגיל המכיל אנזים לקטאז שמוסף מראש על מנת לסייע לאנשים עם חוסר סבילות ללקטוז, לעכל אותו, והוא אינו מתאים לאנשים הסובלים מאקנה, היות ולקטוז בדרך כלל אינו מה שגורם לאקנה. הוא גורם לשלשולים, אך לא לאקנה. בדרך כלל, המרכיבים האחרים הנמצאים בחלב, כגון מי גבינה, קזאין, הורמון IGF-1 והורמון גדילה GH הם הגורמים לאקנה. לא לקטוז.
תחליפי חלב
קיימות חלופות רבות לחלב, לאנשים שאינם יכולים להימנע ממנו לחלוטין. החלופות המתאימות כוללות חלב שקדים אורגני שאינו ממותק; חלב אגוזים; חלב קוקוס אורגני שאינו ממותק; קרם קוקוס; וחלב קוקוס אורגני מלא שומן. יש להיזהר עם תחליפי חלב, היות והם נוטים להכיל לעיתים תוספי סוכר ושמן השפיעים לרעה על ההורמונים ועלולים להחמיר אקנה. מסיבה זו מומלץ לצרוך חלב שקדים או חלב קוקוס שאינם ממותקים.
לא לשתות חלב סויה
חלב זה מיוצר מפולי סויה מעובדים, שעשויה להיות להם השפעה של חיקוי אסטרוגן והפרעה להורמונים, תופעות מהן יש להימנע בהתמודדות עם אקנה. בנוסף, סויה מכילה כמויות גדולות של אומגה 6, הגורמות לדלקת, אדמומיות ונפיחות של אקנה, אלא אם כן היא מאוזנת על ידי כמות בריאה של חומצות שומן אומגה 3.
זיהוי מרכיבי חלב חבויים
חלב נמצא כמעט בכל דבר. טונות של מזון ארוז ומנות במסעדות מכילים חלב, ולכן יש לקרוא את תוויות המרכיבים לפני הרכישה.