הקשר בין אקנה וגנטיקה העסיק מחקרים רבים במשך השנים. תוצאות המחקרים מצביעים על העובדה כי נים אינם גורל, וכי פצעי אקנה אינם מועברים באופן אוטומטי כתורשה גנטית.
יחד עם זאת, הנקודה המרכזית אותה מבקשים המדענים להעביר היא כי כן, גנים תורמים לאקנה, אך הם אינם מהווים את כל הסיפור.
למרבה המזל, ידיעת הגורמים היא הצעד הראשון לקבלת עור בריא יותר. מאמר זה דן בחלק מהסיבות והדרכים לטפל בעור נגוע באקנה.
מהי תרומת הגנים לאקנה?
גנים מגבירים את הנטייה של אדם לפתח אקנה. הם משנים את פיסיולוגית העור והופכים אותו לרגיש יותר להורמונים וגורמים אחרים. כך למשל:
- הגנים משפיעים על רמת רגישות העור להורמונים באופן כזה שרמות זהות של הורמוני אנדרוגן הם בעלי השפעות שונות התפתחות אקנה על עור בריא. עור בעל נטייה גנטית לאקנה, מיצר יותר חלב והוא בעל קצב מהיר של צמיחת תאי עור.
- הגנים משפיעים על כוח התגובה הדלקתית לחיידקים. אנשים הסובלים מאקנה הם בעלי תגובה דלקתית חזקה הרבה יותר לחיידקים השוהים באקנה ופצעים קטנים אחרים.
- הגנים משפיעים אף על הייצור של חומרים כימיים אנטי דלקתיים בעור.
בשל גורמים אלו, אדם נוטה לסבול מאקנה בעוד שאצל אחרים לא תתרחש התופעה. בנוסף, הגורמים לאקנה הם הרגלי תזונה זהים של ההורים והילדים, אורח חיים וגורמים סביבתיים אחרים.
הגורמים לאקנה
החוקרים גילו כי גנטיקה, תזונה, קוסמטיקה, איכות סיבה, הורמונים ומתח הם הגורמים העיקריים של אקנה. גורמים אלו בשילוב מלא, או כל אחד מהם בנפרד, עלולים להמיט הרס על העור. בעוד שהגורם הגנטי המדויק של אקנה עדיין אינו ברור, מחקרים קובעים באופן חד משמעי, לאחר בדיקות על אנשים בעלי היסטוריה של אקנה משפחתית חמורה, כי התופעה אכן עוברת בתורשה.
חוקרים בבית החולים סנט תומס בלונדון, ערכו מחקר מקיף על השפעת הגנטיקה על אקנה. הם בדקו 458 זוגות תאומים זהים ממין נקבה, ו-1099 זוגות תאומים שאינם זהים משני המינים. הם גילו כי 81% מהמקרים של אקנה אשר התגלו בקרב כל זוגות התאומים שהשתתפו במחקר, יוחסו לגנטיקה, וכי 19% הנותרים יוחסו לגורמים סביבתיים דוגמת תזונה ואקלים.
תוצאות המחקר הובילו לאיתור גנים אשר עשויים לסייע לטיפול באקנה. בנוסף, המליצו החוקרים על דרך התמודדות יעילה נוספת לטיפול באקנה, כגון דיאטה.
ניתן לצמצם את הנזק
הודות להתקדמות במחקר הרפואי, קיימות היום שיטות טבעיות רבות המקלות על נזקי הגנים לעור. להלן מספר דוגמאות: תה ירוק עשוי לחסום את קולטני האנדרוגן בעור ולהפחית את הנזק הנגרם לו בשל ההורמונים.
מחקרים מצביעים על ירידה דרמטית בייצור החלב לאחר השימוש בקרם תה ירוק. בנוסף, קפאין עשוי לדכא את האפקט הפרו דלקתי שיש להורמוני אנדרוגן על העור והנטייה לאקנה.
האם די בכך על מנת למתן לחלוטין את השפעת הגנים על האקנה? כנראה שלא, אך כל טיפול אשר מסוגל לסייע, מתקבל בברכה.